Test Termisk pasta fra kjøkkenet

Vi smurte alt dette på prosessoren

Og vi fant et overraskende alternativ til termisk pasta.

Produktene som ligner mest på kjølepasta

Vi tenkte det ville være lurt å teste varene fra kjøkkenet som vi har mest tro på først. Vi synes nemlig det ville vært trist dersom prosessoren vår skulle ta fyr, eller hovedkortet bli veldig tilgriset tidlig i forsøket. Dermed ville vi ikke klare gjennomføre flere tester, og finne et godt alternativ til tradisjonell termisk pasta.

Grunnlaget for det vi har vurdert som troverdige erstattere til termisk pasta, er hvor flytende stoffet er, der både for tynt og for tykt er negativt. I tillegg ser vi på hvor finkornet massen er. Desto grovere korn, desto større blir avstanden mellom prosessoren og kjøleren.

Siden vi kun tester varene i 15 minutter har vi ikke vektlagt vannmengde i varen. Men dersom vi skulle brukt varen i lang tid kunne det nok lønne seg å velge noe som ikke har mye vann i seg. Vannet fordamper jo etterhvert, noe som fører til at den termiske pastaen tørker ut, og dét vil lukte brannfare lang vei.

Ketchup

Noe av det første som møtte oss i kjøleskapet var ketchupen. Dette er tilfeldigvis også noe av det vi har størst tro på som et verdig alternativ til termisk pasta. Her har vi en konsistens som gjør produktet lett å påføre, og en veldig jevn masse, men over tid vil det nok ha en korroderende effekt.

Etter 15 nervepirrende minutter kunne vi trygt fastslå at hverken prosessor eller hovedkort hadde tatt noen skade av mat som termisk pasta. Ikke bare hadde maskinvaren overlevd, men prosesortemperaturen var faktisk lavere etter 15 minutter med ketchup, enn etter 15 minutter med vår referanse-kjølepasta, Arctic Silver Ceramique.

Da vi tok av kjøleren var ketchupen blitt temmelig dehydrert, og luktet akkurat som du forventer at varm ketchup skal lukte. Litt søtt, men ikke så alt for ille. Vi fikk ganske lett fjernet restene, og vi gikk over til neste testkandidat.

Sennep

Sennep er jo ketchupens aller beste venn, og ligner veldig i både konsistens og den jevne massen. Derfor hadde vi selvsagt også stor tro på dette produktet.

Sennepen skuffet ikke i det hele tatt, og leverte samme temperatur på prosessoren som vi fikk med Arctic Silver Ceramique. Prosessoren fikk også mye lavere temperaturer enn uten bruk av termisk pasta i det hele tatt.

Da vi fjernet kjøleren ble vi møtt med en veldig stram lukt. Restene satt godt fast i både prosessor og kjøler, og var en temmelig seig masse.

Yoghurt

Uten hverken sterk lukt, smak eller farge, er naturell yoghurt et veldig anonymt produkt i vårt ellers godt varierte matutvalg. Vi hadde tro på at den veldig jevne massen, kobinert med passe flytende konsistens kunne være en vinnende kombinasjon for våre prøvelser.

Det kan være verdt å merke seg at vi tester en yoghurt uten fruktbiter. Fruktbiter vil mest sannsynlig skape mye avstand mellom prosessoren og kjøleren, noe som ikke er å anbefale.

For andre gang ser vi her en matvare som i 15 minutter gir oss lavere temperaturer på prosessoren enn den profesjonelle termiske pastaen får til. Det er selvsagt kun snakk om en kortere tidsperiode. Da vi fjernet kjøleren etter testen så vi hvorfor yoghurt ikke ville lønne seg å bruke i lengden. Restene var blitt veldig tørre, og luktet veldig surt.

Rapsolje

Rapsolje er et produkt som vi nok ikke setter mye lit på helt alene, siden den fort kan grise til både prosessor og hovedkort. For å unngå dette dynket vi derfor et lite stykke med kjøkkenpapir med oljen. Dette burde sørge for at vi bevarer oljens gode varmeoverføringsevne og at vi hindrer søl.

På tross av høye temperaturer, overlevde testriggen vår også denne prøvelsen. Med én grad varmere prosessor enn vi fikk uten termisk pasta i det hele tatt, er ikke rapsolje noe å anbefale selv som en midlertidig løsning for den som ikke har termisk pasta i huset. Vi unngikk søl og det ble lite lukt fra testriggen vår, men det hjelper lite siden temperaturen var høy.

Kaviar

Kaviar er et av produktene vi fryktet mest å teste, ene og alene på grunn av mulighetene for uheldig luktutvikling i testrommet vårt. Men vi trodde allikevel at konsistensen var akkurat som termisk pasta. De små kornene i kaviaren er veldig myke, og vil nok ikke skape ekstra mye avstand mellom prosessor og kjøler.

Med en temperatur etter 15 minutter som er 6 grader lavere enn uten termisk pasta i det hele tatt, er resultatet helt godkjent. Men du må nok finne deg i en ganske stram lukt fra maskinvaren din i en god stund etter bruken. Restene var ikke så lette å fjerne, og særlig lukten satt godt i både kjøler og prosessor.

Nugatti

Hvem kan vel motstå en nybakt skive med dette pålegget? Med Nugatti har vi nøtter, sjokolade og en god dose sukker i skjønn forening. Vi vet alle at det smaker godt, men hvor godt duger dette pålegget som termisk pasta? Vi har satt sjokoladepålegget på prøve.

Du kan like godt sette Nugatti-boksen tilbake i skapet nå med en gang, for dette kommer du ikke langt med. Prosessoren ble ikke noe kjøligere enn uten termisk pasta i det hele tatt. Men en god duft i rommet fikk vi i alle fall. Pålegget var litt klissete å fjerne, og hadde i stor grad smeltet av prosessoren. Kanskje dét er grunnen til den dårlige varmeoverføringsevnen.

På neste side tar vi en nærmere kikk på matvarene vi mistenkte ville egne seg mindre godt som kjølepasta »

Kommentarer (75)

Forsiden akkurat nå

Dette gjør brukerne nå

Til toppen