Telenor ut av NIX

Kommersialisering av nettet?

Telenor trekker seg fra NIX-avtalen, slik at selskapet kan ta seg betalt av innholdsleverandører på Internett.


Fakta: NIX

Norway Internet eXchance (NIX) er navnet på Universitet i Oslos knutepunkt mellom de ulike nettilbydere (ISP-er) og andre store nettaktører i Norge.

Ved å være tilkoplet NIX kan brukere på ulike nettverk raskt kan utveksle informasjon.

NIX består av NIX1 og NIX2, to samtrafikkpunkter for IP-trafikk i Norge. Begge ligger i Oslo.

Det er planlagt nye NIX-punkter i Bergen, Trondheim og Tromsø.

Les mer om NIX hos UiO.

Telenor melder at de trekker seg fra det nasjonale samarbeidet om utveksling av nettrafikk, kalt Norway Internet eXchance (NIX). Dette vil i praksis si at vi kan stå ovenfor en kommersialisering av Internett.

Gjennom NIX-systemet er rundt 50 tjeneste- og internettilbydere koblet sammen, slik at de fritt kan utveksle informasjon. NIX eies og driftes av Universitetet i Oslo. Telenor ønsker en modell der de selv står for fordelingen av informasjonen, og tjenestetilbydere må lage avtaler med Telenor istedenfor en nøytral aktør.

Telenor skriver i en pressemelding at dette blir gjort fordi de mener dagens system er for sårbart. Helt til slutt nevner også selskapet at de ønsker å oppnå en rettferdig fordeling av de stadige økende kostnadene for internettrafikk.

At Telenor trekker seg fra NIX vil i realiteten bety at selskapet står fritt til å ta seg betalt av innholdsleverandører på Internett. For eksempel vil Telenor kunne ta seg betalt av NRK for at du skal få se NRK på nett, på tross av at du allerede har betalt for din bredbåndstilknytning.

Kritiske mot Telenor

Mottakelsen til Telenors drastiske skritt har naturlig nok ikke vært god. På tross av at Telenor lover at de ikke skal prioritere egen trafikk over annen trafikk, mener mange at Telenors skritt er et langt skritt i helt feil retning.

- Dette vil være en stort skritt i retning av å kommersialisere Internett. Det som tidligere har vært sett på som allemannseie er i ferd med å bli monopolisert på ny, man kan låse brukerne til utvalgte tjenester og nett sier Geir Isene i nettrettighetsgruppen EFN til VG Nett.

Saken diskuteres også heftig på vårt forum.

(Kilder: Telenor, UiO.no/nix, VG)

Ledige stillinger fra Teknojobb.no

Kommentarer (829)

Forsiden akkurat nå

Dette gjør brukerne nå

Til toppen